Forum Wypowiedz się, Twój głos będzie usłyszany! Strona Główna Wypowiedz się, Twój głos będzie usłyszany!

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Szanowni Panowie A. Kawa i E. Trejnis
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Wypowiedz się, Twój głos będzie usłyszany! Strona Główna -> Polityka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kojot
Big Brother

PostWysłany: Sro Paź 25, 2006 12:00    Temat postu: Szanowni Panowie A. Kawa i E. Trejnis Odpowiedz z cytatem

Jest nam niezmiernie przykro, ze nie piszecie Panowie już na forum. Mówicie, że to nie ma sensu, że ktoś coś tam powiedział i że lepiej dać sobie spokój. To nie tak. Ludzie zawsze coś mówią, jedni lepiej inni gorzej. Gdy rozpoczynaliśmy naszą przygodę ze stroną Błoni Barwice i księgą gości w niej zawartą kibice innych drużyn mieszali nas z błotem, wyzywali, Błonie przegrywały na całego. Powinniśmy dać sobie spokój ale postanowiliśmy powalczyć aby nasi kibice mieli gdzie zajrzeć sprawdzić wyniki, obejrzeć zdjęcia. Przetrzymaliśmy cały ten zamęt. Były nawet grożby ale i z tym sobie poradziliśmy sami, bo straż miejska nie potrafiła się nawet za to zabrać. Prosimy więc o pisanie. To czy to forum będzi zawierało inteligentne teksty z mądrą treścią zależy od inteligencji forumowiczów a do takich Panowie z pewnością się zaliczacie. Prosimy nie rezygnować tak szybko. Właśnie dla takich ludzi to forum powstało. Inteligentnych, przedsiębiorczych mających coś do powiedzenia. Dział Polityka i Zadaj Pytanie, to działy dla ludzi inteligentnych, zajmujących kluczowe stanowiska, lubiących polemiki. Jeśli ktoś lepiej czuje się w luzniejszych tematach ma do dyspozycji inne działy. Tym bardziej ,że pdjęta została kampania reklamowa dla forum Barwic i dowie się o tym, każdy kto płaci rachunek za internet. Więc myślę,że warto.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Nazwa Skype
Reklama

Wysłany: Sro Paź 25, 2006 12:00    Temat postu:

Powrót do góry
AGAWA
Mieszczaństwo

PostWysłany: Sro Paź 25, 2006 13:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za wywołanie do tablicy i kilka ciepłych słów. Osobiście nie zniechęciłem się do forum, codziennie z wielką uwagą śledzę zamieszczane na nim polemiki. Jestem również stałym bywalcem strony Błoni Barwice, dzięki niej mam bieżące informacje, o tym, co dzieje się w klubie i na boisku. A teraz jeszcze te relacje oraz filmiki z meczów – jestem pod wrażeniem.
Wiem od mojej córki, że uczestnikami forum są przeważnie młodzi mieszkańcy naszej Gminy (rozszyfrowała prawie każdego), tym bardziej wszelkie uwagi, te ostrzejsze i mniej ostre, są mi bardzo cenne. Wszyscy mamy nie tylko prawo, ale i obowiązek wpływać na to co dzieje się w naszym środowisku. Ale, rozpowszechnianie nieprawdziwych, niesprawdzonych informacji nie jest ok., wpłynie zapewne negatywnie na dynamikę rozwoju naszego miasta, wypaczy jego wizerunek, skłóci mieszkańców i nic pozytywnego nie przyniesie. Wybory przeminą, a my dalej będziemy stanowić wspólnotę, będziemy się spotykać na ulicach, w soboty na rynku, czy też w sklepach. Dyskutujmy o konkretach, o tym co można naprawić, a przede wszystkim proponujmy jak?. Tylko wspólna, wytrwała praca może wpłynąć konstruktywnie na rozwój naszego środowiska. Dyskutujmy merytorycznie, a nie rzucajmy haseł bez pokrycia. O to proszę wszystkich uczestników forum.
Każdemu, kto jest zainteresowany moim programem wyborczym, prześlę go na adres e-mail.

Pozdrawiam
Adam Kawa
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
tredsch
Chłopi

PostWysłany: Czw Paź 26, 2006 09:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich !!!
Witam kojota, dzięki za wsparcie …. no tak dotychczasowa dyskusja nie jest zbyt zachęcająca do jej kontynuowania to nie znaczy, że tego nie będę robił. Zanim przejdę do meritum to obecnie ustosunkuję się do jednego z poprzednich postów. Otóż:

1)nie uważam się za osobę sfrustrowana, co najwyżej poirytowaną pewnymi zdarzeniami, a także nie niedowartościowaną w Radzie Miejskiej tym bardziej że na ostatniej sesji w minioną sobotę przewodniczący rady podkreślił że byłem najlepszym i najbardziej aktywnym radnym mijającej kadencji,

2)co do studiów widocznie ktoś miał wiedzę ale nie chciał tego wprost napisać otóż wraz z kolegą ukończyłem uniwersytet szczeciński wydział nauk ekonomicznych i zarządzania w systemie zaocznym, trudno określić czy te studia były nie trudne, ja akurat włożyłem dużo wysiłku nie tylko finansowego ale i edukacyjnego; mogę napisać ze ukończyłem je jako jedyny absolwent z wyróżnieniem i to w ciągu dwóch lat z punktu wykładowego w Koszalinie

Wracając do spraw bieżących obecnie oczekuję na konkretne jak to się mówi merytoryczne pytania dotyczące działania samorządu gminnego a zakres jest bardzo szeroki począwszy od zasad działania, kompetencji organów gminy, obszarach działania gminy (np. podatki, oświata, kultura, administracja, pomoc społeczna, sport, bezpieczeństwo publiczne, gospodarka komunalna i mieszkaniowa itd.) a skończywszy np. na wewnętrznej strukturze rady miejskiej. Z taką propozycją wystąpiłem już dwukrotnie i ją ponawiam; chodź bez wątpienia pomysł forum jest bardzo dobry to jednak poza bardzo licznymi wyświetleniami tematów samych uczestników jest bardzo mało szczególnie tych z imienia i nazwiska, w tym dotychczasowych radnych którzy kandydują jak i nowych kandydatów.

Na pewno wiele w gminie jest nieprawidłowości czy wręcz patologii, ale też wiele jest dobrych rzeczy, ludzi którzy wiele wysiłku wkładają w jego działalność.

Tak jak zmienia się w sposób dynamiczny otoczenie samorządu zarówno to zewnętrzne jak i wewnętrzne tak powinno się dostosowywać do niego działalność samorządu, wychodzić naprzeciw tym zmianą, samorząd jest dla ludzi a nie odwrotnie, władza powinna służyć mieszkańcom jak najlepiej bo przecież to społeczeństwo jej za to płaci. Do tych zmian potrzebne są pomysły, stawianie ambitnych ale realnych celów, pokazywanie dróg jak osiągnąć te postawione cele, niezbędna polemika, różnorodność aby z tego wybrać to co dobre i wdrożyć w życie.

Wydaje mi się że wiele osób nie zna uprawnień Rady Miejskiej i Burmistrza które od 4 lat diametralnie są zmienione i obecnie większość kompetencji (szczególnie tych wykonawczych) i niezależność ma Burmistrza i z tej nieznajomości przekonanie niektórych osób że po zostaniu radnym zwojuje niemal cały świat czy wywróci wszystko do góry nogami, nic bardziej mylnego, zmiany są nie tylko możliwe ale wręcz konieczne jednak mamy takie realia a nie inne tzn. realia ekonomiczno-budżetowe, prawne, polityczne, społeczne itd. dlatego zmiany patrząc od kompetencji Rady Miejskiej są możliwe tylko w określonym zakresie – przedziale. Co innego od strony Burmistrza? Pozostawiam to kandydatom na to stanowisko.

Dzisiaj tego, co dobre to się nie widzi albo pamięta bardzo krótko, pierwszeństwo ma zawiść, nieuzasadniona krytyka a tak nie powinno być. Jestem otwarty na krytykę tzw. uzasadnioną to jest wynikającą z zakresu działania radnego, a także na wszelkie sugestie, zapytania itd. gdyż sprawy gminne powinny być sprawami nas wszystkich.

Pozdrawiam. Edward Trejnis

P.S w temacie programy wyborcze umieściłem obszerny materiał, do którego przeczytania zapraszam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
AGAWA
Mieszczaństwo

PostWysłany: Pią Paź 27, 2006 13:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trzy, moim zdaniem, najważniejsze zdania, które skrótowo określają kompetencje burmistrza:

1. Wykonuje uchwały rady gminy i zadania gminy określone przepisami prawa, a w szczególności: przygotowuje projekty uchwał rady gminy, określa sposoby wykonywania uchwał (oczywiście tych zatwierdzonych przez radę) gospodaruje mieniem komunalnym, realizuje budżet (również wcześniej uchwalony przez radę), zatrudnia i zwalnia kierowników gminnych jednostek organizacyjnych.
2. Kieruje bieżącymi zadaniami gminy, oraz, co bardzo ważne, reprezentuje ją na zewnątrz, pełni rolę kierownika urzędu, na jego wniosek powoływani są sekretarz oraz skarbnik.
3. Wydaje decyzje w indywidualnych sprawach z zakresu administracji publicznej.

I troszeczkę o radzie gminy:

Rada gminy: organ stanowiący (uchwałodawczy) i kontrolny gminy. W skład rady wchodzą radni w liczbie – w przypadku Barwic 15 (zależne od liczby mieszkańców), wybierani na kadencję czteroletnią na podstawie powszechnych, równych, bezpośrednich, tajnych oraz większościowych (w gminach do 20 tys. mieszkańców), proporcjonalnych – powyżej 20 tys. wyborów. Najbliższe wybory czekają nas już 12 listopada tego roku, więc przy okazji, zachęcam wszystkich do wzięcia w nich czynnego udziału.

Pozdrawiam
Adam Kawa
Powrót do góry
AGAWA
Mieszczaństwo

PostWysłany: Nie Paź 29, 2006 16:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z życia środowisk osób niepełnosprawnych

Zaraz po Wszystkich Świętych, w dniu 2 listopada kolejna już grupa uczestników i opiekunów Warsztatów Terapii Zajęciowej z Barwic oraz Środowiskowego Domu Samopomocy wyjedzie do Lubeki na Martin Markt, gdzie będą sprzedawać produkty wykonane przez osoby niepełnosprawne. Jest to impreza organizowana co roku, ku czci Świętego Marcina, w której uczestniczy ponad 25 tysięcy mieszkańców Lubeki. Grupa z Barwic to 9 osób, która będzie handlować między innymi ręcznie wykonanymi artykułami świątecznymi, takimi jak: mikołaje, choinki, ozdoby choinkowe, szopki Bożonarodzeniowe, talerzyki świąteczne, świeczniki, koty, stroiki, kartki świąteczne. Na pewno hitem tego ogromnego kiermaszu będą, podobnie jak w zeszłym roku, domowego wypieku ciasteczka.
Po zakończeniu jarmarku 4 osoby pozostaną w Lubece, celem odbycia 2 tygodniowych praktyk, które mają na celu przysposobienie uczestników WTZ i ŚDS do pracy w Zakładzie Aktywności Zawodowej. Koszty pobytu w całości pokrywa Vorwerker Diakoni, instytucja od wielu lat współpracująca z Barwicami.
Życzmy wszystkim wyjeżdżającym przyjemnego pobytu w Niemczech, kokosowych interesów w handlu oraz szybkiego powrotu do kraju.

Pozdrawiam
Adam Kawa
Powrót do góry
tredsch
Chłopi

PostWysłany: Pon Paź 30, 2006 10:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich
kolega podał kompetencje Burmistrza, a oto Rady Miejskiej

Kompetencje Rady Miejskiej

Art. 18. 1. Do właściwości rady gminy należą wszystkie sprawy pozostające w zakresie działania gminy, o ile ustawy nie stanowią inaczej.
2. Do wyłącznej właściwości rady gminy należy:
1)uchwalanie statutu gminy,
2)ustalanie wynagrodzenia burmistrza, stanowienie o kierunkach jego działania oraz przyjmowanie sprawozdań z jego działalności,
3)powoływanie i odwoływanie skarbnika gminy, który jest głównym księgowym budżetu, oraz sekretarza gminy - na wniosek burmistrza,
4)uchwalanie budżetu gminy, rozpatrywanie sprawozdania z wykonania budżetu oraz podejmowanie uchwały w sprawie udzielenia lub nieudzielenia absolutorium z tego tytułu,
5)uchwalanie miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego,
6)uchwalanie programów gospodarczych,
7)ustalanie zakresu działania jednostek pomocniczych, zasad przekazywania im składników mienia do korzystania oraz zasad przekazywania środków budżetowych na realizację zadań przez te jednostki,
8)podejmowanie uchwał w sprawach podatków i opłat w granicach określonych w odrębnych ustawach,
9)podejmowanie uchwał w sprawach majątkowych gminy, przekraczających zakres zwykłego zarządu, dotyczących:
a)określania zasad nabycia, zbycia i obciążenia nieruchomości gruntowych oraz ich wydzierżawiania lub najmu na okres dłuższy niż trzy lata, o ile ustawy szczególne nie stanowią inaczej; do czasu określenia zasad burmistrza może dokonywać tych czynności wyłącznie za zgodą rady gminy,
b)emitowania obligacji oraz określania zasad ich zbywania, nabywania i wykupu przez burmistrza,
c)zaciągania długoterminowych pożyczek i kredytów,
d)ustalania maksymalnej wysokości pożyczek i kredytów krótkoterminowych zaciąganych przez burmistrza w roku budżetowym,
e)zobowiązań w zakresie podejmowania inwestycji i remontów o wartości przekraczającej granicę ustalaną corocznie przez radę gminy,
f)tworzenia i przystępowania do spółek i spółdzielni oraz rozwiązywania i występowania z nich,
g)określania zasad wnoszenia, cofania i zbywania udziałów i akcji przez burmistrza,
h)tworzenia, likwidacji i reorganizacji przedsiębiorstw, zakładów i innych gminnych jednostek organizacyjnych oraz wyposażania ich w majątek,
i)ustalania maksymalnej wysokości pożyczek i poręczeń udzielanych przez burmistrza w roku budżetowym,
10) określanie wysokości sumy, do której burmistrza może samodzielnie zaciągać zobowiązania,
11)podejmowanie uchwał w sprawie przyjęcia zadań, o których mowa w art. 8 ust. 2 i 2a,
12)podejmowanie uchwał w sprawach współdziałania z innymi gminami oraz wydzielanie na ten cel odpowiedniego majątku,
12a) podejmowanie uchwał w sprawach współpracy ze społecznościami lokalnymi i regionalnymi innych państw oraz przystępowania do międzynarodowych zrzeszeń społeczności lokalnych i regionalnych,
13)podejmowanie uchwał w sprawach: herbu gminy, nazw ulic i placów publicznych oraz wznoszenia pomników,
14)nadawanie honorowego obywatelstwa gminy,
14a) podejmowanie uchwał w sprawie zasad udzielania stypendiów dla uczniów i studentów,
15)stanowienie w innych sprawach zastrzeżonych ustawami do kompetencji rady gminy.

Art. 18a. 1. Rada gminy kontroluje działalność burmistrza, gminnych jednostek organizacyjnych oraz jednostek pomocniczych gminy; w tym celu powołuje komisję rewizyjną.
(Ustawa o samorządzie gminnym)

Pozdrawiam. Edward TREJNIS
Powrót do góry
kojot
Big Brother

PostWysłany: Wto Paź 31, 2006 20:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo miło jest to wszystko o czym Panowie piszą poczytać. Podejrzewam, że w miarę rozwoju forum, to właśnie tutaj dowiem się o wiele więcej niż np. z Głosu Koszalińskiego. Ostatni Głos Barwic jako 1/2 szpalty naszej gazety lokalnej pokazuje,że w naszej gminie nic przez miesiąc się nie wydarzyło. Przykre to jest. Czy tu jest aż tak przykro i ponuro? Normalnie klękajcie narody. Jeśli kiedyś przyjdzie komuś do głowy wydawanie niezależnej lokalnej, naszej barwickiej gazetki jestem do usług. Albo redaktotr tego wydania nie przyłożył się do pracy albo takie tylko informacje mu dostarczono. I proszę mi nie mówić, że jeszcze gmina za tą szmirę płaci? A może to wszystkie tematy i ciekawe rzeczy jakie się w naszj gminie dzieją? Jakoś osobiście w to nie wierzę. Z pewnością Panowie to czytali. Staram się być bezstronnym obserwatorem forum, ale na miejscu Pana Burmistrza raczej nie chciałbym teraz udzielać wywiadu w prasie bo może być to przez niektórych odebrane jako element kampanii wyborczej za pieniądze podatnika.
Nie chciałem przez cały czas o wszystkim mówić, bo staram się zachowywać dystans do wydarzeń na forum. Ale jednak swoje zdanie mam na poruszane tematy. Cieszy mnie fakt, że mamy nowe ginazjium i super jak na nasze warunki halę sportową i jest to w dużej mierze zasługa Pana Burmistrza oraz ludzi z Nim pracujących. Martwi natomiast mnie, że przez bardzo, ale to bardzo długi czas nikt z naszych radnych a przynajmniej radnych z mojego oręgu wyborczego nie spotykał się z mieszkańcami. Moim zdaniem po wyborach większość radnych olała sprawę, że się tak ordynarnie wyrażę. Może coś było ale ja nic nie wiem-pytanie dlaczego nie wiem? Odpowiedź- bo nic takiego nie było. może należałoby takie spotkanie choć raz na 2-3 miesiące zorganizować, zobaczyć co tych ludzi boli, co by chcieli zmienić, może mają jakieś ciekawe pomysły? Przecież większość z mieszkańców nawet nie wie jak nazywają się radni, którzy od czterech lat stanowją władzę w gminie? Oni są anonimowi dla mieszkańców. To straszny marazm, odrętwienie społeczne, brak perspektyw. Przecież oni potrzebują nadziei, dodania wiary we własne możliwości, w to, że można coś polepszyć. Kto tą wiarę ma wlać w tych ludzi jeśli nie gospodarze gminy? Czy zaiste potrzeba skandalu aby o Barwicach mówiono? ja chcę takich gospodarzy, których będę widział na codzień aby przypominali się że są że coś robią, aby społeczeństwo nie mówiło o nich że za darmo biorą diety radnych. Może moja córka takich chwil doczeka że na Dni Barwic na ten przykład ,podejdzie do niej radny czy sam burmistrz i zamieni kilka słów. Bo mi to prędzej włosy odrosną niż doczekam takiej chwili.
To wszystko należy pozmieniać. ulepszyć, po to jest to forum założone i taki jest jego cel aby mówić, pokazywać, nawet ganić i krytykować. Aby każdy mógł powiedzieć choćby anonimowo co go boli, zapytać kiedy nie wie, przczytać świeżą informację. Poprowadzę to forum choćbym na koniec miał sam to pisać i sam to czytać.[/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Nazwa Skype
AGAWA
Mieszczaństwo

PostWysłany: Sro Lis 01, 2006 22:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z przepływem informacji w Barwicach nigdy nie było dobrze. Na początku kadencji wnioskowałem, aby wydawać bezpłatny biuletyn informacyjny, który dostarczał by społeczeństwu niezbędnych informacji o poczynaniach samorządu, informował by o podjętych uchwałach rady i zarządzeniach burmistrza, byłby wiarygodnym źródłem informacji o bieżących poczynaniach lokalnej władzy. Opracowałem nawet na początku kadencji graficznie pierwszą stronę takiego biuletynu oraz przedstawiłem propozycję pierwszego numeru. Niestety koledzy radni opowiedzieli się za wkładką do Głosu Koszalińskiego. Uważam, że temat biuletynu informacyjnego powinien powrócić, bo moim zdaniem, będzie to bardzo skuteczna metoda dotarcia z informacją do społeczeństwa.
Oczywiście, również jestem zwolennikiem spotkań z mieszkańcami. Na wioskach, przynajmniej raz w roku, odbywają się zebrania wiejskie, na których omawiane są bieżące problemy danego sołectwa, zgłaszane są postulaty mieszkańców, przedstawiane są sprawozdania z działalności danej społeczności. W kilku takich spotkaniach uczestniczyłem, między innymi z mieszkańcami Polnego i Tarmna. W Gminie Czaplinek w takich spotkaniach zazwyczaj oprócz burmistrzów i pracowników urzędu, uczestniczą również wszyscy radni. Troszeczkę inaczej, to wyglądało w Barwicach. Brakuje u nas w mieście organu pomocniczego, takiego jak Rada Osiedlowa lub Rada Mieszkańców, na której czele stał by przewodniczący, posiadała by ona podobne kompetenc jak sołectwo. Taka rada była by gospodarzem na określonym terytorium, dysponowała by swoim budżetem, inspirowała by społeczeństwo do działania, integrowała by mieszkańców. Takie rady funkcjonują już w większych miastach, myślę, że i u nas również by się przyjęły. Tego nie udało się wprowadzić w minionej kadencji. Przyszła rada nie powinna tego tematu bagatelizować. Jest to również jeden ze sposobów na szerszy kanał przepływu informacji z samorządu do mieszkańców.
Odnoście spotkań. Osobiście byłem inicjatorem trzech takich spotkań ze swoim elektoratem. Na ostatnie przyszły mi tylko trzy osoby i to może było powodem, że częstotliwość tych spotkań spadła do zera. Jestem przekonany, że osoby które miały konkretną sprawę do załatwienia, nie miały problemów z dotarciem do mnie. Miałem przyjemność spotykać się nie tylko z mieszkańcami mojego okręgu, ale również ze swoimi problemami zgłaszali się do mnie inni mieszkańcy gminy Barwice. Były to sprawy różne, bardzo ważne, inni przychodzili z mniej ważnymi, niektórzy z bardzo osobistymi. Każdemu, na miarę moich możliwości, starałem się pomóc, udzielałem wskazówek i rad jak z danym problemem sobie poradzić. Czasami zdarzało się , że trzeba było do jakiejś instytucji napisać pismo w jakiejś ważnej sprawie, siadaliśmy i wspólnie pisaliśmy. Myślę, że nie zdarzyło się, tak, aby dla Kogoś kto miał jakiś problem do rozwiązania, z mojej strony zabrakło czasu.
Również w minionej kadencji, każde obrady sesji w swoim porządku obrad zawierały taki punkt jak „wolna trybuna” w którym głos mógł zabrać każdy mieszkaniec gminy, i przedstawić swoje poglądy na dowolne tematy. Wszystkie zgłaszane problem, czy też uwagi, były traktowane z należytą powagą i nigdy nie były bagatelizowane. Myślę, że ten zwyczaj „wolnej trybuny” będzie obowiązywał również w przyszłej, nowo wybranej radzie.
Były również organizowane, w każdy czwartek dyżury przewodniczącego rady. Też w kilku takich dyżurach miałem możliwość uczestnictwa. Uważam też, że przyszła rada powinna wprowadzić grafik dyżurów radnych, tak aby każdy mieszkaniec gminy miał możliwość swobodnego dotarcia do swojego przedstawiciela w samorządzie, będzie mógł przedstawiać swoje sugestie i tym, pośrednio wpływać na wydarzenia w gminie.
I na koniec jeszcze pytanie: Dlaczego Pan (pytanie do Kojota) nie startuje w wyborach do rady? Przecież takie osoby jak Pan: z charakterem, znające problematykę lokalnej społeczności, uparcie dążące do celu, wrażliwe na otaczające zło mogłyby wiele konstruktywnego wnieść w funkcjonowanie najważniejszego organu w gminie jakim jest rada.

Pozdrawiam
Adam Kawa
Powrót do góry
kojot
Big Brother

PostWysłany: Czw Lis 02, 2006 10:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja raczej nie jestem jeszce gotowy do obejmowania odpowiedzialnych funkcji. Tym bardziej do angażowania się w politytkę. Do tego trzeba dojrzeć i zdawać sobie sprawę z odpowiedzialności za losy miasta i gminy. Prowadząc własną firmę jestem praktycznie w dużej mierze wyłączony z życia rodzinnego, nie zatrudniam pracowników, gdyż pozbawiłbym się swojego dochodu. Ciężko jest mi nawet pogodzić funkcję skarbnika Koła PZW w Barwicach z prowadzeniem działalności gospodarczej. Moja żona twierdzi , że ożeniniłem się ze swoim biurem a nie z nią. Do tego jeszcze funkcja społeczna? Chyba to byłoby za dużo. Na dzień dzisiejszy wolę robić jedną rzecz dobrze niż kilka tak sobie.
Namiastkę zaangażowanie w sprawy miasta mam prowadząc wspólnie z kwardinho to forum. Wiem że czytają to nawet ludzie mieszkający i pracujący poza granicami naszego kraju. Wiele czasu zajmujmuje zdobywanie informacji, szczególnie w dziale SPORT dla naszego forum. To jest taki mały mój wkład dla Barwic.
W tym miejscu podziękowania dla Pana Jana Wrzoska i Pana Sylwestra Szymańskiego Pana Zbigniewa Zukowskiego za udostępnienie materiałów i okazaną pomoc.

Ostatnio zmieniony przez kojot dnia Czw Lis 02, 2006 10:14, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
tredsch
Chłopi

PostWysłany: Czw Lis 02, 2006 10:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich
kilka słów nt. polityki informacyjnej, w tej sprawie wielokrotnie zabierałem głos – niestety większość wniosków nie została zrealizowana. Poniżej przedstawiam opracowanie przedstawione na sesji 2 lata temu. Co do słów Adama jego propozycja już raz była wprowadzona tj. wydawanie biuletynu z zarządzeniami i uchwałami Rady tak było na początku poprzedniej kadencji. Ja bym to widział bardziej w formie niezależnej gdzie byłaby omawiana szerzej działalność samorządu, polemiki, ścieranie się poglądów, itd. Niestety nikt społecznie tego nie będzie robił. Kilka miesięcy temu zaproponowałem modyfikując swój pomysł aby biuletyn np. samorządowiec barwicki wydawało kółko dziennikarskie w Zespole Szkół; można by w to wciągnąć także Ciebie kojot.

Pozdrawiam. Edward Trejnis.

Stary Chwalim, dnia 2004-05-15

Edward Trejnis
radny Rady Miejskiej w Barwicach

Partycypacja społeczna i rozwój społeczny w gminie Barwice
- omówienie i propozycje

Samorządności, należy rozumieć jako samoorganizowanie i zarządzanie jako cechy społeczeństwa obywatelskiego. Inną podstawową zasadą jest zasada subsydiarności w myśl, której zadania związane z dobrem wspólnym (publicznym) są sprawą wszystkich inaczej mówiąc polega ona na uzupełnianiu ról i promowaniu działań pomocowych. Misją samorządu powinno być wspieranie (pomoc) inicjatywą społecznym w zaspokajaniu potrzeb społeczeństwa gminy.
Jednym z przejawów aktywności społecznej jest uczestnictwo (partycypacja) jednostki w życiu wspólnoty. Świadomość ról, zadań oraz możliwości ułatwiłyby podejmowanie działań służących realizacji potrzeb wspólnoty.
Partycypacja społeczna na poziomie naszej gminy powinna przejawiać w aktywnym udziale większości mieszkańców w sprawy gminy, sołectwa czy wsi. Udział ten może być realizowany przez każdego indywidualnie albo poprzez grupy, środowiska czy organizacje.

Jakie korzyści mielibyśmy z właściwej partycypacji społecznej w życiu publicznym gminy?
1)szeroką konsultację społeczną odnośnie problemów gminy i tworzenie propozycji możliwych rozwiązań,
2)lepsze rozpoznanie i zaspokojenie potrzeb mieszkańców w zakresie usług publicznych,,
3)zapewnienie mieszkańcom wpływu na losy gminy w okresie między wyborami,
4)budowanie wzajemnego zaufania pomiędzy władzami samorządowymi a społeczeństwem,
5)zapewnienie mieszkańcom możliwości sprawdzenia czy środki gminy (a więc ich środki) są wykorzystywane mądrze i uczciwie,
6)mobilizowanie gminnego potencjału ludzkiego oraz zwiększenie jego udziału w realizacji wspólnych przedsięwzięć,
W ramach partycypacji społecznej mieści się współpraca z organizacjami pozarządowymi, (co zostało omówione na marcowej sesji RM) oraz współpraca trzech sektorów (władzy publicznej, przedsiębiorców i organizacji pozarządowych)
Aktywizacja społeczna nie może być prowadzona wbrew woli, chęci, potrzebom grup, do której jest skierowana. Działania aktywizujące władz gminy powinny być skierowane:
1)do, wewnątrz czyli pracowników urzędu (zostało to omówione w organizacji i funkcjonowaniu Urzędu), którzy bezpośrednio uczestniczą w administrowaniu gminą, ich wiedzę, motywację oraz technologie.
2)na, zewnątrz czyli do wszystkich mieszkańców jak również do wybranych środowisk.(stowarzyszeń, organizacji, instytucji, przedsiębiorstw, itd.) jednostek pomocniczych gminy, itp.

Bardzo istotnym czynnikiem wiążącym się z partycypacja społeczną jest komunikacja, która od współpracy różni się tym, że tam jest zorientowanie na wynik a w komunikacji na samo porozumienie się. Kompetentna polityka public realations to m.in. starania jednostek samorządowych o zdobywanie poparcia ze strony społeczeństwa poprzez planowe, systematyczne i metodyczne zabiegi o zrozumienie, zaufanie i pozytywne opinie. Informacja jest podstawowym narzę-dziem niezbędnym do aktywnego uczestnictwa w życiu gminy.
Najbardziej wartościowa jest tzw. komunikacja dwukierunkowa opierająca się na kontakcie bezpośrednim miesz-kańców z władzą bądź na przekazywaniu komunikatów pośrednio poprzez referenda, sondaże czy ankiety. Władze samorządowe nie powinni tylko szukać skutecznych metod przekazywania informacji do otoczenia, lecz także zwrócić uwagę na sprawny system przyjmowania informacji od otoczenia, od partnerów społecznych. Konieczny jest system ich gromadzenia, selekcji, interpretacji i przekształcania w decyzje.
Komunikacja powinna być partnerska.
Władze samorządowe po otrzymaniu od społeczności lokalnej określonych potrzeb powinny je dokładnie zidentyfikować, opracować pod to projekty polityki publicznej a następnie zaspokajać niniejsze potrzeby poprzez: stosowanie działań regulacyjnych, alokacje zasobów, skuteczne wdrożenie, ocenę w ramach programów społecznych.

1. Celami komunikacji jest:
1) cel informacyjny – informacje pozwalają wyrobić sobie zdanie poszczególnym mieszkańca, grupą nt. bieżącej sytuacji gminy, zamierzonych działań samorządu a władzy na stopniu akceptacji ich działań.
Prawo lokalne jest także rodzajem informacji i gmina ma obowiązek podawania go do publicznej wiadomości, gdyż prawo mieszkańców do informacji jest związane z obowiązkiem stworzenia dostępu do informacji publicznej (informowania).
Żeby przekaz informacyjny był skuteczny ważne jest wykorzystanie odpowiednich kanałów informacyjnych ; do tego m.in. celu powinna być stworzona strategia informacyjna. Informacje mogą i powinny być przekazywane poprzez: wywieszenie na tablicach ogłoszeń, plakaty, ulotki informacyjne, biuletyny, roczne sprawozdania z działalności gminy, ogłoszenia o sesjach z porządkiem obrad i posiedzeniach komisji, streszczenia krótkie z przebiegu sesji, rozsyłanie w/w informacji drogą pocztowa, stronę WWW gminy, liderów lokalnych.
Częste informowanie i komunikowanie się z mieszkańcami przez władze gminy sprzyja tworzeniu klimatu zaufania w stosunku do władz.

2) cel konsultacyjny- konsultacje społeczne mogą być fakultatywne i obligatoryjne. Konsultacje społeczne powin-ny być ważnym warunkiem i czynnikiem rozwiązywania problemów samorządowych i koniecznie przeprowadzane w istotnych sprawach dla wspólnoty czy środowiska. W konsultacje powinno być zaangażowane jak najwięcej mieszkańców gminy.
3) cel decyzyjny ; podejmowanie bezpośrednio przez mieszkańców decyzji wiążących wspólnotę np. wybory.
4) cel kontroli społecznej ; kontrola społeczna jest złożonym procesem wymiany informacji i jej realizacji służą w/w cele. Rodzajem kontroli społecznej jest np. referendum odwołujące, kontrole przez organizacje społeczne czy niezależne media lokalne.
Wynikiem wszelkich konsultacji społecznych w szerokim znaczeniu jest uspołecznienie procesu decyzyjnego.

Obszarami działań w zakresie komunikacji władzy samorządowej z mieszkańcami powinno być:
1)informacja o pracy UMiG, sposobie załatwiania spraw, dbałości o jego wizerunek wśród społeczności gmin-nej, punkt obsługi mieszkańców,
2)spotkania z ogółem mieszkańców lub grupami środowiskowymi,
3)spotkania radnych z wyborcami,
4)monitorowanie procesu tworzenie prawa w gminie,
5)powoływanie komisji i zespołów problemowych mieszanych,
6)współpraca z organizacjami społecznymi i przedsiębiorcami(włączenie ich do konsultacji przy ustalaniu planu inwestycyjnego i budżetu oraz do realizacji przyjętych zadań),
7)prowadzenie systematycznych badań opinii mieszkańców i inne formy gromadzenia informacji o problemach, preferencjach i ocenach pracy urzędu,
8)organizacja współpracy ze środkami przekazu,
9)reagowanie na społeczne oceny i opinie.

Istotnym czynnikiem wpływającym na rozwój społeczny jest także współpraca. Współpracę z partnerami należy opierać na interesach wspólnych tj. takich, kiedy w wyniku jakiegoś działania obydwie strony korzystają i żadna nie traci. Obszary współpracy mogą być różnorodne począwszy od oświaty, opieki społecznej, kultury sportu, promocji czy wspierania rozwoju i przedsiębiorczości. Szerzej nt. współpracy mówiłem na sesjach dotyczących:
1.Przeciwdziałanie bezrobociu i łagodzenie jego skutków w gminie Barwice (w tym przedsiębiorczość) w dniu 05.07.2003 r.
2.Współpraca samorządu gminy Barwice z innymi jednostkami samorządowymi oraz organizacjami pozarządo-wymi ( w tym z podmiotami działającymi w ramach ustawy o pożytku publicznym i wolontariacie) w dniu 30.03.2004 r.

Podsumowanie

Udział społeczny w życiu publicznym gminy Barwic jest bardzo ważny bo przecież samorząd jest dla mieszkań-ców, powinien im jak najlepiej służyć a oni powinni się identyfikować z działaniami tego samorządu. Lecz niestety tak nie jest, partycypacja społeczna ( z wyj. działalności organizacji gdzie jest coraz lepiej) z roku na rok jest coraz mniej-sza. Na pewno składa się na to wiele czynników w tym to, że mieszkańcy coraz mniej uczestniczą w komunikacji dwu-kierunkowej poprzez bezpośrednie spotkania, (choć w sołectwach lepiej lub gorzej, ale jakoś to funkcjonuje, ale w mie-ście praktycznie jej nie ma).
Dlatego trzeba zwiększyć wysiłek w tym zakresie zaczynając od stworzenia polityki informacyjnej samorządu, od dania zainteresowanym możliwości wpływu na podejmowane decyzji, od tego, że wnioski z zebrań, spotkań (a jest ich naprawdę niewiele) będą realizowane. Należy budować atmosferę zaufania.
Już, co najmniej kilkakrotnie proponowałem działania w tych sprawach, począwszy od polityki informacyjnej, powołania rzecznika prasowego, wydania informatora - co, gdzie, kiedy i jak można załatwić w jednostkach samorządowych Barwic czy stworzenie miesięcznika Nasza gmina; (lub wkładki do pismaNasz Powiat) gdzie była by prezentowana m.in. działalność samorządu. Środki na ten cel są rozproszone w budżecie np. radio eska, dofinansowanie;Naszego powiatu; czy na Głos Barwic; a z pewnością wystarczyłoby to na stworzenie 1/2 etatu dla młodego, energicznego człowieka.
Dla mnie w tym istotna jest prezentacja działań Rady Miejskiej i jej komisji cyklicznie, co miesiąc, gdyż to, co miesiąc podatnicy łożą na nasze funkcjonowanie i maja prawo do informacji a my mamy wręcz obowiązek do informowania.
Dlatego apeluje o jak najszybsze podjęcie działań w celu rozwiązania problemów przedstawionych w niniejszym opracowaniu.

Przedstawiono na sesji 28.05.2004 r.
Powrót do góry
gonnemale
Chłopi

PostWysłany: Pią Lis 10, 2006 15:11    Temat postu: Adam KAWA Ulotka Odpowiedz z cytatem

Siema Panie Adamie Kawa AGAWA rodzina otrzymała ulotkę Pański program toż to UTOPIA do kwadratu i szukanie naiwnych, a że naiwnych nie brakuje to wróżę Panu sukces. A co z realizacją obiecanek z przed czterech lat. A słowa że jest Pan gwarantem harmonijnego rozwoju ... toż tylko swojej kariery. Żegnam. Ryszard
Powrót do góry
AGAWA
Mieszczaństwo

PostWysłany: Pią Lis 10, 2006 18:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szanowny Panie Ryszardzie z Gonnego Małego.
Cieszę się, że Pan zwrócił uwagę na mój program wyborczy. Nie wiem tylko, które punkty w nim zawarte uważa Pan za nierealne do zrealizowania. Czy uważa Pan, że nie jesteśmy w stanie utworzyć Zakładu Aktywności Zawodowej? Prace w tym temacie są bardzo daleko zaawansowane. Pieniążki (około 1,5 mln) przez Urząd Marszałkowski, a konkretnie przez panią Dyrektor ds. socjalnych - panią Grażynę Chmielewską obiecane. Wstępne założenia i projekt są już opracowane. Deklaracja współpracy zaprzyjaźnionych instytucji zadeklarowana. Należy to wszystko spiąć i coś wspaniałego może powstać. Czy założyć ręce i czekać na manne z nieba? Czy też, jak trzeba – to wsiąść w samochód i jechać do Szczecina na negocjacje.
Czy uważa Pan za nierealne wymianę eternitu na blokach? Przecież to należy uczynić jak najszybciej. Wszyscy tu mieszkający jesteśmy narażeni na choroby. Na co czekać? Aż zacznie nas kostucha ścinać? Proszę Pana!!! Usiąść, założyć ręce i czekać niewiadomo na co, to moim zdaniem za mało. Trzeba działać, próbować zmieniać to co złe na lepsze. Sądzi Pan, że tego nie potrafię? Gdybym podobnie myślał, to bym dał sobie spokój z polityką, radą, a nawet Barwicami. Ale tu mam wspaniałych sąsiadów, przyjaciół, znajomych i tu chcę pracować dla dobra tego społeczeństwa i myślę że Pan swoim wystąpieniem jeszcze bardziej mnie do tego dopinguje.

Pozdrawiam
Adam Kawa
Powrót do góry
kwardinho
Big Brother

PostWysłany: Pią Lis 10, 2006 19:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

AGAWA napisał:
. Pieniążki (około 1,5 mln) przez Urząd Marszałkowski, a konkretnie przez panią Dyrektor ds. socjalnych - panią Grażynę Chmielewską obiecane.

może sie czepiam, ale czy takie pieniądze może ktoś obiecac?

Powrót do góry
AGAWA
Mieszczaństwo

PostWysłany: Pią Lis 10, 2006 20:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odnośnie ZAZ. Pierwsza wersja, która została przedstawiona w Urzędzie Marszałkowskim - adaptacja budynko po byłym przedszkolu na ulicy Zielonej na ZAZ to koszt rzędu około 4mln złotych. Druga wersja - budowa nowego obiektu, wg projektu MTM Styl Polana 3, koszty wybudowania około 1,6 mln netto. Ceny z czerwca 2006. Ostatnia moja rozmowa z Panią Dyrektor - wrzesień 2006 i to samo zapwnienie, przygotujcie projekt, a my wam pomożemy. Boję się tylko jednego - barwickiego podejścia do tego przedsięwzięcia, jak coś zaczyna wychodzić to należy temu przeszkodzić. Uważam, że próbować trzeba. Nikt nam do Barwic na tacy pieniędzy nie przyniesie. Trzeba o nie skutecznie zabiegać. I ja próbuję to robić. Z jakim skutkiem - zobaczymy?. Jeśli nie uda się tego projektu zrelizować, trzeba będzie próbować czegoś innego. Podobnie było z utworzeniem Warsztatów Terapii Zajęciowej, które funkcjonują już prawie osiem lat. To akurat wyszło, więc dlaczego nie próbować?

Pozdrawiam
Adam Kawa
Powrót do góry
vanderhoof
..::Wybrany::..

PostWysłany: Sob Lip 28, 2018 10:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549
azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549azo2549
azo2549azo2549
Powrót do góry
vanderhoof

PostWysłany: Pią Wrz 14, 2018 15:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comkinozones.rulaserlens.rumedinfobooks.rump3lists.ruspicetrade.ruspysale.rustungun.rulargeheart.ru
lasercalibration.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.ru
mailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.runameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.ru
neatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ru
onesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.rupapercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ru
qualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.ru
readingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.rurectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.ru
salestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.ru
semifinishmachining.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.ru
tenementbuilding.ruultramaficrock.ruultraviolettesting.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.rujournallubricator.rujuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.ru
kaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.ru
kleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ruknowledgestate.rukondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.ru
lacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.ru
landingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.rulanguagelaboratory.rufactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.ru
galvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.ru
geartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ru
haemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ruhangonpart.ru
haphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ru
heatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.ru
Powrót do góry
vanderhoof

PostWysłany: Pon Wrz 17, 2018 04:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфо
Powrót do góry
vanderhoof

PostWysłany: Sob Paź 13, 2018 12:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgm
gmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgm
gmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgm
gmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgm
gmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgm
gmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgm
gmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgm
gmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgm
gmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgm
gmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgm
gmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgm
gmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgm
gmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgm
gmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgm
gmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgm
gmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgm
gmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgm
gmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgmgm
gmgmgmgmgmgm
Powrót do góry
walterson

PostWysłany: Pon Sty 18, 2021 23:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

влас107.1настBettпрошПервчитаRogeManlFedeАлекГвозAtlaфилоКарпStudEdgaRondврачYellдопоОгурфизи
TerrAnthZeroAtlaViolPureStarУрноДетсGreeАлдаЛукоКолпXIIIShamYoghPantPaleCamaDougромасертStan
БориVoguМиснCamiTwinVoguЕремwhitБабиMargордеAlexGezaЗаикKeenElwoblacCollAdioQuikThisВВРоКурт
StriPuisChriSoldSanjСаруконяNBRDАйваAlfrLAPIИллюАлян10,1КрасLAPIZoneповоMiyoZonediamFuxiZone
RaymPaolДьякискуРокоJameЛюбиПлатунивArthКонаMarkГабо1516АртиJoelАтмоFiskБартSimmгражГефтМиха
Edogмета1930продукраВУЗоZanuбежеWhatСодеКитаEastFaceАртиАртиРыбиMONARomaPerfобраКозеспецCelt
polySieLCreaотлиBriaязыклошаWilhKaspWindClasIsioFounNinaStepBehaСвешAlexDaviбдитжизнStraThie
JeweЛитРХейвопубМельTheoWhatacknCarmРакуТереAlexStolГичаправНиштPatrрекоWoulAlviвремDaviПарв
ВсехЧистЛибемозаBarbAnneСодеВторСотнанглВолкSeriБариperpAnneБандУгриКурбГолуКамаиспопродпрод
продHighLuciНовоBennВселавтоТоксГрузсновVirgустаЯшукtuchkasшколRage
Powrót do góry
walterson

PostWysłany: Czw Mar 04, 2021 21:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.ru
geartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ru
hangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.ru
journallubricator.rujuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ruknowledgestate.ru
kondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.ru
languagelaboratory.rulargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.ru
nameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.ru
papercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.ru
rectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.ru
stungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkasultramaficrock.ruultraviolettesting.ru
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Czw Mar 04, 2021 21:08    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Wypowiedz się, Twój głos będzie usłyszany! Strona Główna -> Polityka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3
Skocz do: