Forum Wypowiedz się, Twój głos będzie usłyszany! Strona Główna Wypowiedz się, Twój głos będzie usłyszany!

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wybory Samorządowe
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Wypowiedz się, Twój głos będzie usłyszany! Strona Główna -> Polityka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kojot
Big Brother

PostWysłany: Pią Paź 06, 2006 08:28    Temat postu: Wybory Samorządowe Odpowiedz z cytatem

Zapraszamy do dyskusji wszystkich kandydatów do samorządu, kandydatów na burmistrzów naszego miasteczka. Prosimy o przedstawianie programów wyborczych i o odpowiedzi na zapytania wyborców. O ile takie się pojawią na forum.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Nazwa Skype
Reklama

Wysłany: Pią Paź 06, 2006 08:28    Temat postu:

Powrót do góry
slawus92
Szlachta

PostWysłany: Pią Paź 06, 2006 16:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no nie powiedział bym czy tutaj będą takie osoby Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
AGAWA
Mieszczaństwo

PostWysłany: Pią Paź 13, 2006 08:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cieszę się, że takie forum powstało. Umożliwi ono na szerszy kontakt ze społeczeństwem. Pozwoli na wymianę poglądów.
Co do wyborów?. Kandyduje z okręgu nr 1 (Wojska Polskiego, Nowa i Wiśniowa) Będę rozmawiał z każdym i o wszystkim co dotyczy Barwic i Gminy Barwice. Jestem gotowy rozwiązywać każde problemy. Nowa Rada głównie powinna się skoncetrować na pozyskiwaniu środków na inwestycje z zewnątrz. Musimy wybrać takie osoby, które w sposób profesjonalny potrafią się tym zająć. W dzisiejszych czasach, podnosić tylko rękę na sesjach to za mało. Każdy nowowybrany radny powinien się czynnie zaangażować w to przedsięwzięcie. Nowa Rada powinna stanowić zgrany zespół, który nie tylko powinien wspierać Burmistrza w dążeniach do wcześniej wyznaczonych celów , ale również pomagać te cele osiągać.
Tylko zgrana, doświadczona i profesjonalna Rada może konstruktywnie zaradzić codziennym naszym bolączką, rozwiązywać problemy gminy, skutecznie pozyskiwać środki unijne, wpływać pozytywnie na nasze losy, na lepszą, wspólną przyszłość.
I najważnieszy temat to poszanowanie godności drugiego człowieka. Bogaty, biedny, pracujący, bezrobotny, wykształcony, niewykształcony, bezdomny, chory - każdy ma swoją godność którą należy uszanować. A tego szacunku dla drugiego człowieka bardzo brakuje w naszym lokalnym społeczeństwie.
Dla zainteresowanych podaje mój adres: adam_kawa@op.pl
Odpowiem na każde pytanie i podyskutuje na tematy dotyczące wyborów, mojego programu oraz Gminy Barwice.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW BARWIC
Adam Kawa
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zuny
Chłopi

PostWysłany: Pią Paź 13, 2006 10:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panie Kawa chyba Pan żartuje, przecież był Pan radnym druga kadencję, i ile pieniędzy pozyskaliści.Bieda z nędzą przez Barwice pędzą. O ile wiem gmina niesamowicie zadłużona, czytałem też kilka protokołów z sesji rady ale tam Pan nie zabierał głosu czyli oaza bogactwa bez problemów. Chłopie daj sobie z tym spokój.
Powrót do góry
AGAWA
Mieszczaństwo

PostWysłany: Pią Paź 13, 2006 11:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

SZANOWNY PANIE KOJOCIE
CENIĘ SOBIE PAŃSKIE UWAGI. OTÓŻ SZANOWNY PANIE. PRACA W RADZIE TO NIE TYLKO ZABIERANIE GŁOSU NA SESJACH. TO CIĘŻKA PRACA W KOMISJACH. TAM WYPRACOWUJE SIĘ GŁÓWNE KIERUNKI ROZWOJU GMINY, KTÓRE ZOSTAJĄ PRZEDSTAWIONE PRZEZ PRZEWODNICZĄCEGO KOMISJI. TO MIĘDZY INNYMI ZGŁASZANIE NA PIŚMIE INTERPELACJI, KTÓRE DOTYCZĄ SPRAW DORAŹNYCH. A PROPO POZYSKANYCH ŚRODKÓW Z ZEWNĄTRZ:
BUDOWA SALI GIMNASTYCZNEJ, ZAKUP AUTOBUSU FORD TRANSIT, REWITALIZACJA STAREGO CHWALIMIA, A PRZEDE WSZYSTKIM TO 70 MLN ZŁOTYCH, KTÓRE BARWICE MAJĄ DO WYKORZYSTANIA Z FUNDUSZU SPÓJNOŚCI. JUŻ WIOSNĄ ROZPOCZNĄ SIĘ PIERWSZE
INWESTYCJE:W PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI MODERNIZACJA OCZYSZCZALNI ŚCIEKÓW, KANALIZACJA GMINY POLNE I PIASKI . OBECNIE OBIECANE ŚRODKI Z ZEWNĄTRZ (OKOŁO 1,5 MLN ZŁOTYCH) NA STWORZENIE ZAKŁADU AKTYWNOŚCI ZAWODOWEJ. TO SĄ ARGUMETY. JEŚLI INTERESUJE PANA BLIŻEJ MOJA PRACA W RADZIE ZAPRASZAM PANA NA DYSKUSJE.
POZDRAWIAM
ADAM KAWA
Powrót do góry
AGAWA
Mieszczaństwo

PostWysłany: Pią Paź 13, 2006 12:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PRZEPRASZAM PANA KOJOTA
MOJA POWYŻSZA ODPOWIEDŹ ADRESOWANA JEST DO PANA/PANI ZUNY
Powrót do góry
zuny
Chłopi

PostWysłany: Pią Paź 13, 2006 12:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Być może rzeczywiście powinienem szerzej zapoznać się z Pana działalnością, z tymi komisjami być może też tak jest ale ich protokołów nie ma internecie. a z sesji są, po za tym tematy przewodnie sesji nic nie ma że to przew.komisji tylko indywidualne wypowiedzi np. p.Szeligowski mówił o wodzie nie wiem czy jest przew. komisji komunalnej czy p.Trejnis odnośnie bezpieczeństwa, przejrzystości działnia-czy jest może przew.komi bezpieczeństwa lub komunalnej.A ten zakład aktywności to jaki będzie potrzebny wkład gminy i skąd weźmiecie na to.A program spójności jak czytałem w głosie koszalińskim to dzięki Stowarzyszeniu Parsęty i albo mogliście nie przeszkadzać albo zepsuć, pieniądze na salę w prasie pisało chyba milion coś że dostała gmina ale cała szkoła z salą kosztowała 9 milionów czyli za nasze pieniądze prawie 7 milionów.Prosze podać jakie jest zadłużenie bo nie wiem czy nie było to budowane na kredyt. Coś kiedyś pisało ze miały być boiska przy gimnazjum i w Chwalimiu proszę napisać co z tym sie dzieje.Pozdrawiam.
Powrót do góry
AGAWA
Mieszczaństwo

PostWysłany: Pią Paź 13, 2006 13:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KAŻDA INWESTYCJA POWINNA BYĆ FINANSOWANA KREDYTEM. PROBLEM W TYM ABY ONE BYŁY MĄDRZE I NA DOGODNYCH WARUNKACH ZACIAGANE, A ICH SPŁATA NIEPOWODOWAŁA ZACHWIANIA PŁYNNOŚCI FINANSOWEJ GMINY. A W PRZYPADKU BARWIC TAKIE ZAGROŻENIE NIE WYSTĘPUJE. NA BUDOWĘ GIMNAZJUM, SALI GIMNASTYCZNEJ ORAZ BUDOWĘ DROGI DO PRZYBKOWA ZOSTAŁY WYEMITOWANE OBLIGACJE KOMUNALNE NA KWOTĘ 3 MLN ZŁOTYCH. JEST TO JEDNO ZNAJDOGODNIEJSZYCH ŹRÓDEŁ FINANSOWANIA INWESTYCJI. TERMIN WYKUPU OBLIGACJI PRZYPADA NA LATA 2007-2010, Z MOŻLIWOŚCIĄ ICH ROLOWANIA. JESTEM W STANIE PRZEKAZAĆ PANU KOPIE DOKUMENTU W KTÓRYM WYSZCZEGÓLNIONO ZACIĄGNIETE KREDYTY I POŻYCZKI NA DZIEŃ 31.12.2005.
ODNOŚNIE FUNDUSZY NA INWESTYCJE WODNO KANALIZACYJNE. CZŁONKIEM STOWARZYSZENIA DORZECZA RZEKI PARSĘTY JEST GMINA. PIENIĄDZE TEZOSTAŁY WYNEGOCJOWANE W WIELKICH BÓLACH. PO TO MIĘDZY INNYMI ZLIKWIDOWANO ZWiK W BARWICACH, PRZYŁĄCZAJĄC SIĘ DO PWiK SZCZECINEK. BARWICE SĄ NAJWIĘKSZYM BENEFICJENTEM TEGO POGRAMU TZN. ŻE NAJWIĘCEJ OTRZYMAMY ŚRODKÓW. TEMAT BOISKA PRZY GIMNAZJUM JEST TEMATEM OTWRTYM.
I JESZCZE JEDNO. INNE GMINY WYBUDOWAŁY PODOBNE SALE JAK U NAS ZA DUŻO, DUŻO WIĘKSZE PIENIĄDZE. KOSZT NASZE WYNIÓSŁ PONAD 3MLN ZŁOTYCH.
POZDRAWIAM
ADAM KAWA

POZDRAWIAM
ADAM KAWA
Powrót do góry
kwardinho
Big Brother

PostWysłany: Sob Paź 14, 2006 09:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

widze, ze dyskusja w toku. Zachęcam do niej innych kandydatów i mieszkańców Barwic. Drodzy Forumowicze - reklamujcie forum wśród swoich znajomych - to forum Waszego miasta!! Rolling Eyes

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Nazwa Skype
tredsch
Chłopi

PostWysłany: Sob Paź 14, 2006 11:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich uczestników forum barwice. Nazywam sie Edward Trejnis, jestem dotychczasowym radnym i ubiegającym sie także
o ponowny wybór z okręgu sołectwa Stary Chwalim (wczraj minął termin rejestracji). Włączenie sie do niniejszej dyskusji wynika z rosnacego zapotrzebowania na tego typu komunkację publiczną (choć w dyskusji dotychczasowej troche mało osób), a także to że mój kolega Adam Kawa w niej uczestniczy, niejakie wywołanie mnie przez "zunego" (spotykam dopiero 3 osobe która czyta protokoły z sesji umieszczane zresztą na wielokrotnie powtarzany wniosek, inny dot. np. wydawania miesięcznika np. samorządowiec barwicki np. przez kółko dziennikarskie zespołu szkół bez realizacji)oraz ponowne zaproszenie "kwardinho". Kilka słów gwoli uzupełniajacych do wypowiedzi Adama, otóż;
1.Rada Miejska działa poprzez komisje i na sesjach; trudno mówić o ciężkiej pracy na komisjach rady (jestem przewodniczącym komisji Budżetu i Finansów i członkiem Oświatowo-Społecznej) gdyż w zasadzie
praca w niej ogranicza się do wnoszenia propozycji zmian w projektach uchwał przedstawionych przez Urząd lub jednostki i w zasadzie są one kosmetyczne oraz do wniosków i zapytań. Nie można mówić że wyznaczane są tu cele i kieunki gminy gdyż to daje strategia, którą mamy słabą i niedokończoną oraz Plan Rozwoju Lokalnego, który na mój wniosek i przewiodniczacego został uzupełniony o sprawy wsi. Kończy się w tym roku ta część szczegółowa a na lata 2007-2013 jest ogólna i trzeba ją będzie uzupełnić.
Na sesjachzaś oprócz podejmowania uchwał jest 1 lub 2 tematy główne i tu oprócz wypowiedzi komisji powinny być klubów radnych i samych radnych gdyż nie są oni we wszystkich komisjach, powinno sie mówić jak jest obecnie w danym temacie i jak powinno być oraz jak dojść do tego celu (tematy to np. oświata, rolnictwo, bezpiexzeństwo, opieka społeczna, kultura i sport itd)- tak powinno być a jak jest zapraszam innych do czytania protokołów z sessji w BIP Barwic.
Pamiętam jak na początku kadencji przygotowałem szeroką opinię na temat budżetu dział po dziale, jakie sa zagrożenia co powinno sie robić i wnioski - niestety zapytano mnie po co to, dlaczego przeszkadzać i od tego czasu dałem sobie spokój opinia ogranicza się do kosmetycznych wniosków przesunięć pieniężnych a ja przedstawiam swoją opinie nie komisji.
2) Program spójności jest historyczna szansą dla naszej gminy uregulowania gospodarki wodno-ściekowej, mamy otrzymać 52 mln zł o ile pamiętam (ale nie mam pewności), oczywiście nic za darmo mamy w tym roku 20% podwyżkę wody i ścieków oraz ok. 300 tys. zł dopłaty do spółki wodociagowej, postatnio obniżyliśmy wartość wkładanego majatku o 30 % i jest szansa że w przyszłym roku nie będzie źle z opłatami.
3) Budowa kompleksu gimnazjalnego kosztowała ok. 9 mln zł. z tym że jak podejmowaliśmy decyzję to montaż finansowy oparty był na kontrakcie z Urzędem Wojewódzkim i później to upadło zostaliśmy sami i uzyskane 1,2 mln zł na salę z lotto to rzeczywiście przy całej kwocie niezbyt dużo. Pozostałe środki to własne w tym pożyczek (2 kredyty i obligacje) .Obligacje proponowałem wyemitowac dużo wczesniej ale dopiero spotkanie ze starostą p. Krzysztofem Lisem przekonało skarbnika że to dobry pomysł.
Koszty budowy odczuwamy i jeszcze będziemy odczuwać przez kila lat nie ma nic za darmo, odbija sie to także na naszych możliwościach pozyskania środków unijnych choć ich nie umożliwia, jak najpardziej mieścimy sie we wskażnikach ale nie tylko one są ważne ale też wolne środki na inwestycje.
4) Sprawa programu spojności to przyszłe lata obecnie uzyskaliśmy środki na rewitalizacje Starego Chwalimia-centrum wsi ok. 67 tys. zł. a szkoda bo mozna było uzyskać tak jak inne gminy do 10 razy więcej np. na boiska wielofunkcyjne, place zabaw, świetlice, chodniki, zagospodarowanie centrum wsi itd., były programy szkoła marzeń, itd.
5) poruszana sprawa budowy zakładu aktywności, tak ale w zależności od wkładu własnego na inwestycję i kosztów utrzymania gdyż obecnie nie stać nasz na duże zaangażowanie gdyż są nie mniej ważne problemy, a wtej problematyce u nas zrobiono dużo i można jeszcze ale też inne zadania.
6)Co do profesjonalizmu rady to zostawię to bez komentarza jak i samego podnoszenia rąk. Ocena pracy Rady i jej członków należy do mieszkańców.

Kończąc podrawiam wszystkich i proszę o zadawanie konkretnych pytań zarówno dotyczących dotychczasowej działności jak i potrzeb na przyszłoś. Chcę jasno zaznaczyć że Rada Miejska działa poprzez większość i choć w wielu sprawach miałem inne zdanie to biorę współodpoweidzialność za jej działalność. Edward TREJNIS

Ps. przepraszam za literówki.E.T.
Powrót do góry
kojot
Big Brother

PostWysłany: Sob Paź 14, 2006 12:25    Temat postu: I to jest to Odpowiedz z cytatem

Miło jest zaznajomić się z tymi wszystkimi wiadomościami, myślę że te i przyszłe wypowiedzi uspokoją trochę mieszkańców naszej gminy. Nie ma dnia bez narzekania, że coś jest nie tak, że nic się w urzędzie nie robi. Myślę , że na takie wiadomości z działalności naszej gminy czekali wszyscy mieszkańcy ( nie ukrywam, że również ja). Bardzo jest mi przyjemnie popatrzeć, że dzieło kwardinho i moje nabiera rozpędu ( jesteśmy w sieci dopiero około tygodnia ). Mamy nadzieję, że wymieniać poglądy będziemy nie tylko przed wyborami, ale również w czasie trwania nowej kadencji rady gminy. Serdecznie dziękujemy za wypowiedzi i życzymy sukcesów w nadchodzących wyborach wszystkim kandydatom.
Pozdrawiamy
kwardinho & kojot
Powrót do góry
lobos
Chłopi

PostWysłany: Nie Paź 15, 2006 15:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gmina Barwice będzie miała taką Radę jaką wybiorą mieszkańcy.Najistotniejszą sprawą jest to aby do Rady Miejskiej weszły osoby,które nie są pracownikami jednostek podległych pod Burmistrza badź osoby,których ktoś z rodziny tam pracuje.Spyta się ktoś-dlaczego?
Już odpowiadam.Widać to na przykładzie obecnej Rady gdzie jest wiele przypadków w których pracownik jednostki podległej Burmistrzowi jest jednocześnie Radnym.Jest oczywistym,że taka osoba nie podskoczy Burmistrzowi,bo jest w pewien sposób od niego zależna.Wystarczy troszeczkę się rozejrzeć a będzie wiadomo o kogo chodzi.Do Rady powinny wejść osoby młode,które nie będą zależne w żaden sposób od Burmistrza bez względu na to kto nim zostanie.Nadszedł czas na gruntowne zmiany w stylu pracy Rady Miejskiej i samego Burmistrza.Gwarancją tych zmian są ludzie młodzi,niezależni i na takie osoby musimy postawić w nadchodzących wyborach samorządowych.Ktoś kiedyś powiedział:''Nie wchodzi sie dwa razy do tej samej rzeki''. Co niektórzy próbują wejść tam kolejny raz.
AGAWA
Mieszczaństwo

PostWysłany: Pon Paź 16, 2006 07:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kilka słów odnośnie wcześniej wspomnianego Zakładu Aktywności Zawodowej. Tworzy się go celem zatrudniania i rehabilitacji osób niepełnosprawnych zaliczanych do znacznego stopnia niepełnosprawności. Stosunek osób niepełnosprawnych do innych zatrudnionych w ZAZ pracowników wynosi w przypadku działalności usługowej 3,0 do 1. W naszym przypadku byłaby to działalność hotelowo gastronomiczna. Dodatkowe dochody ZAZu pochodziłyby również z działalności usługowej ręcznej myjni samochodowej, która by funkcjonowała w strukturach ZAZ. Wkład naszej Gminy to grunty na którym powstałby obiekt, wg wstępnych założeń, byłby to budynek Polana 3, wg projektu MTM Styl, oraz zapis w budżecie o chęci przeznaczenia przez samorząd niewielkiej kwoty. W realizacji tego zamierzenia jest deklaracja współpracy takich instytucji jak: Urząd Marszałkowski w Szczecinie, Powiatowy Urząd Pracy w Szczecinku, PCPR, MGOPS, UMiG, |ŚDS, WTZ, a także chęć współpracy wyrazili nasi partnerzy z Niemiec z Vorwerker Diakonii, którzy już zajęli się przygotowaniem praktycznym osób niepełnosprawnych do pracy w tego typu placówkach. Pierwsza grupa uczestników WTZ i ŚDS szkoliła się w lipcu 2006, druga zaś przygotowuje się do wyjazdu w listopadzie. Środki na utworzenie, jaki i później na funkcjonowanie, tak jak w przypadku WTZ pochodziłby ze źródeł zewnętrznych.
pozdrawiam
Adam Kawa
Powrót do góry
tredsch
Chłopi

PostWysłany: Pon Paź 16, 2006 08:48    Temat postu: Podległóśc radnych Burmistrzowi Odpowiedz z cytatem

Witam, chciałbym zabrać głos w sprawie zależności radnych od Burmistrza, choć dam przykład, że „uderz w stół a nożyce same się odezwą”.

Jest to ważny temat - otóż można powiedzieć, że ja też należę do grupy radnych zależnych od Burmistrza pracujących w podległych jednostkach i choć spółka w której pracuję rządzi się prawami kodeksu handlowego i Burmistrz stanowi zgromadzenie wspólników i jest to mniejsza zależność niż w zakładach, jednostkach budżetowych i gospodarstwach pomocniczych działających na podstawie ustawy o finansach publicznych – to jednak podległość jest.

Kiedyś w tej sprawie prowadziłem dość długą dysputę z jedną Panią i z niej wynikało, że:
1)praktycznie poprzez w/w zależności, rodzinne bliskie i dalsze koligacje, prowadzoną działalność danej osoby czy rodziny czy roli UMiG Barwice to takiej zależności podlega bardzo, bardzo dużo mieszkańców,
2)co można powiedzieć o radnych, którzy ponoć niezależni wygrywają z listy Burmistrza czy nawet przez lojalność jemu nie podlegają – a jest to normalna praktyka takich list (inaczej nawet nie można kandydować na Burmistrza),
3)z mojej samorządowej praktyki (odsyłam np. do protokołów z sesji - BIP Barwice) wynika że ci podlegli niejednokrotnie bardziej mieli inne zdanie (choć nie wszyscy) niż Burmistrz od tych niezależnych (i bynajmniej nie dotyczy to tylko mnie),
4)i na koniec czy tu raczej nie chodzi żeby budować współpracę i rozwój gminy niezależnie od zależności, wypracowywać wspólne stanowiska także poprzez kompromisy tam gdzie są możliwe, choć są sprawy wg mnie gdzie nie jest on możliwy np. w zakresie zasad działania, - wynika to także z kompetencji Rady Miejskiej i Burmistrza; w przypadku stawiania spraw że „tylko tak a nie inaczej” mogło by dojść do paraliżu władzy i niemożliwości wykonywania ważnych działań i podejmowania istotnych decyzji,
5)jak najbardziej jestem żeby wybrać młodych, wykształconych ludzi do Rady Miejskiej, ale to nie oznacza, że nie mogą startować starsi i doświadczeni w końcu mamy demokratyczne wybory a więc m.in. tajne.

Kończąc ocenę sprawy i wybór pozostawiam wyborcom – mieszkańcom naszej gminy. Pozdrawiam. Edward TREJNIS
Powrót do góry
lobos
Chłopi

PostWysłany: Pon Paź 16, 2006 20:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie,którzy podpisujecie sie imieniem i nazwiskiem robicie wielki błąd. Chyba pracujecie w gminie czy gdzieś tam.Macie ciepłe posadki i za nasze pieniądze ,pieniądze podatników robicie sobie w najlepsze kampanię wyborczą korzystając w godzinach pracy z internetu zamiast pracować.Wystarczy spojrzeć na godzinę wysłania postu.Każdy by tak chciał.Taki dajecie przykład i nie wstydzicie się startować w wyborach samorządowych?Między innymi dlatego, nasza gmina jest taka jaka jest.Panowie wstyd i ujma!Myślę ,że wyborcy wezmą to pod uwagę.
kwardinho
Big Brother

PostWysłany: Pon Paź 16, 2006 22:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lobos napisał:
Panowie,którzy podpisujecie sie imieniem i nazwiskiem robicie wielki błąd. Chyba pracujecie w gminie czy gdzieś tam.Macie ciepłe posadki i za nasze pieniądze ,pieniądze podatników robicie sobie w najlepsze kampanię wyborczą korzystając w godzinach pracy z internetu zamiast pracować.Wystarczy spojrzeć na godzinę wysłania postu.Każdy by tak chciał.Taki dajecie przykład i nie wstydzicie się startować w wyborach samorządowych?Między innymi dlatego, nasza gmina jest taka jaka jest.Panowie wstyd i ujma!Myślę ,że wyborcy wezmą to pod uwagę.

nie pomyślałem o tym z tej strony, cenna uwaga...

Powrót do góry
tredsch
Chłopi

PostWysłany: Wto Paź 17, 2006 09:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam !!!
lobos napisał:
Panowie,którzy podpisujecie sie imieniem i nazwiskiem robicie wielki błąd..

Nie wydaje mi się, nie mam nic do ukrycia, zawsze staram się działać w sposób przejrzysty i zrozumiały, nawet w tej sprawie złożyłem odpowiednie propozycje na sesji w ramach tematu – partycypacji społecznej a także zgłoszenia gminy do udziału w akcji Przejrzysta Polska – niestety moja propozycja nie została zaakceptowana.

lobos napisał:
Chyba pracujecie w gminie czy gdzieś tam.

... gdzieś tam, już pisałem.

lobos napisał:
Macie ciepłe posadki i za nasze pieniądze ,pieniądze podatników robicie sobie w najlepsze kampanię wyborczą korzystając w godzinach pracy z internetu zamiast pracować.

.. nie wiem czy ciepłe, chyba nie znamy realiów i nie wszystkie pieniążki są podatni-ków ale np. ze świadczenia usług; kampania wyborcza jak najbardziej, zachęcam wszystkich, przecież po to było zaproszenie, zapytania na tym forum itd. Choć jeżeli chodzi o mnie to taka kampania odnośnie mojego okręgu wyborczego praktycznie nie ma większego znaczenia; u nas liczy się osoba, co zrobiła, jakie wyznaje zasady i czy je stosuje; rozmowy z ludźmi, zebrania itd. a nie anonimowe w wielu kwestiach nieuzasadnione atakowanie; choć rozumiem że pewna anonimowość jest wskazana gdyż nie wszystkie prawdziwe zarzuty są właściwie odbierane ogólnie mówiąc przez władzę.

Co jakiś czas przerwy w pracy są nie tylko potrzebne ale i wskazane.

lobos napisał:
Wystarczy spojrzeć na godzinę wysłania postu.Każdy by tak chciał.Taki dajecie przykład i nie wstydzicie się startować w wyborach samorządowych?.

Rzeczywiście się zagalopowałem, chciałem szybko na poście obok udzielić informacji nt. procedury podejmowania uchwał i doszedłem tutaj – przepraszam za to, odtąd będę pisał w przerwie śniadaniowej i mojego czasu na odpoczynek (zgodnie z przepisami, poza tym nie mam internetu w domu)) – choć może spotka to się z zarzutem że sprzęt zakładowy, że to i tamto.

Dlaczego mam się wstydzić startować w wyborach, nie popełnia błędów ten co nic nie robi. Proszę uczciwie zapoznać się w biurze Rady Miejskiej odnośnie mojej działalno-ści i przeczytać nie tylko protokoły z sesji (także w BIP Barwice) ale i dołączone do materiałów kompletne opracowania w poszczególnych obszarach działalności gminy Jedyne co mogę sobie zarzuć jeżeli była w tym moja wina że nie potrafiłem do tych dziesiątków wniosków tam zawartych przekonać większości radnych (bo Rada działa przez większość) i pracowników UMiG. Np. te nieliczne wnioski które wprowadzono to:
1)powstanie referatu rozwoju i promocji,
2)punkt obsługi klienta,
3)udział gminy w programie odnowy wsi (niestety w ograniczonym zakresie),
4)poprawa planów i programów gminnych (np. Rozwoju Lokalnego, Współpracy z organizacjami, Gospodarowania Mieszkaniowym Zasobem Gminy, Strategii Rozwiązywania Problemów Społecznych, itd.)
5)zmian w projektach budżetów,
6)do 2005 r. niższe opłaty za wodę i ścieki poprzez analizę kosztów zakładu wodociągów,
7)obniżenia w przeciągu tych lat podatków w kilku istotnych pozycjach,
8)jako jedyny z radnych przedstawiłem projekty uchwał;
a)odnośnie powstania województwa środkowopomorskiego,
b)procedury uchwalania budżetu i szczegółowości materiałów jemu towarzyszących ;

i mógłbym tak więcej ..ale będzie zarzut że kampania?

lobos napisał:
Między innymi dlatego, nasza gmina jest taka jaka jest.Panowie wstyd i ujma!Myślę ,że wyborcy wezmą to pod uwagę.

Na pewno nie dlatego nasza gmina taka jest, ale dlatego że mamy społeczeństwo które dokonuje takich wyborów; 4 lata temu mieliśmy 106 kandydatów na radnych i 5-ciu na Burmistrza, teraz 85 na radnych i prawdopodobnie 6-ciu na Burmistrza, a więc jest możliwość wyboru; chyba że wszystko i wszystkich będziemy krytykować i uważać ze się nie nadają i że się nic się nie robi. Choć byłem wielu sprawach w opozycji to jednak tego co dobre będę bronił. Poza tym są pewne obiektywne realia warunkujące działalność (możliwości budżetowe, położenie gminy itd.)

Oczywiście mogą wziąść, za błędy trzeba płacić, ale myślę że wezmą także inne rzeczy m.in. te powyższe.
Wspólnota samorządowa to nie tylko radni ale przede wszystkim mieszkańcy działający nie tylko poprzez swoich przedstawicieli, powinni składać wnioski, przychodzić na spotkania, na sesje oraz działać w innych formach (stowarzyszenia itp.), aktywnie współuczestniczyć w życiu publicznym.

Kończąc oczywiście proszę wytykać błędy, ale bez złośliwości ale także proszę o merytoryczne zapytania odnośnie konkretnych problemów.
Pozdrawiam.
Edward Trejnis

Ostatnio zmieniony przez tredsch dnia Wto Paź 17, 2006 15:01, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
tredsch
Chłopi

PostWysłany: Wto Paź 17, 2006 09:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do powyższego - odpowiedz pisałem między 10.17 a 10.27 i o tej godz. wysłałem a jest że post o 9.27-pytanie do administratora. Edward Trejnis
Powrót do góry
kwardinho
Big Brother

PostWysłany: Wto Paź 17, 2006 12:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tredsch napisał:
Do powyższego - odpowiedz pisałem między 10.17 a 10.27 i o tej godz. wysłałem a jest że post o 9.27-pytanie do administratora. Edward Trejnis

odpowiedz na Twoje pytanie jest tutaj -
http://barwice.phorum.pl/viewtopic.php?t=21
chodzi prawdopodobnie o czas lokalny, który każdy ustawia sobie sam, w razie dalszych pytan prosze pisac w dziale Administracja. A jesli zachodzi obawa, że ktos nie czyta powyższczego działu prosze o umieszczenie linka w poscie pisanym w innym dziale...

Powrót do góry
monia
Chłopi

PostWysłany: Sro Paź 18, 2006 08:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie Kawa i Trejnis.
Jak wynika z Waszych postw to jestescie radnymi, ktorzy piastuja w zwiazku z tym jakies funkcje, ktore obsadza Burmistrz. Coz... takie prawo polityki. W czasie kadencji pewnie tez pokonczyliscie jakies niezbyt trudne studia, wiec same korzysci z funkcji radnego wynika. Nic wiec dziwnego, ze rękoma i nogani zabiegacie o kolejna kadencje Wink Ehhh... troszke poza tym z Was niedowartosciowani i sfrustrowani faceci Smile Mówcie do ludzi, bo Wasz jezyk jest zrozumialy tylko dla osob ktore sa zwiazane z samorzadem Pozdrawiam
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Sro Paź 18, 2006 08:21    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Wypowiedz się, Twój głos będzie usłyszany! Strona Główna -> Polityka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4
Skocz do: